În ultimii ani, am avut numeroase apariții referitoare la subiecte „fierbinți” pe domeniul medical:
Sărbătorim ultima zi din Săptămâna Internaţională a Imunizării. O celebrăm prin formarea unui lanţ uman al imunităţii (…) în jurul locului de joacă din Parcul Floreasca pentru a simboliza faptul că acest act al vaccinării nu este numai un act de responsabilitate faţă de propria sănătate sau faţă de sănătatea copiilor noştri, este şi un act de responsabilitate faţă de sănătatea comunităţii şi că numai împreună, dacă ne vaccinăm, putem să ţinem bolile prevenibile la distanţă, astfel încât să evităm epidemii ca cea prin care România trece de mai multe luni. Astăzi am primit vestea tristă că a fost confirmată cea de-a 50-a victimă a epidemiei de rujeolă în România, este vorba de un bebeluş”, a spus Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei “Mame pentru mame”.
Citeşte întreaga ştire:
http://www.romaniatv.net/lant-uman-in-capitala-pro-vaccinare_417050.html
https://www.libertatea.ro/sanatate/lant-uman-pentru-sustinerea-vaccinarii-bucuresti-2234269
„Mi se pare grav că nu şi-au asumat şi o dată la care legea să intre în vigoare. Nu este în regulă dacă ei vor să aştepte luni de zile ca să mai moară oameni pe capete, aşa cum se întâmplă acum. Mă tem că nu vor să îşi asume, de fapt, această lege. Ce aşteaptă? Să vină Camera Deputaţilor cu data de intrare în vigoare a legii? E inadmisibil!”, a explicat, pentru „Adevărul”, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.
Citeşte întreaga ştire:
„Statisticile alarmante cu privire la rata incidenței cancerului de col uterin în România – de trei ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, și rata mortalității2 ne obligă să gândim proactiv și să încercăm să atragem toate părțile implicate, de la autoritățile competente la societățile medicale profesionale și societatea civilă. Credem că este necesară crearea unui cadru funcțional menit să ajute în mod real părinții din România să își protejeze fetițele de una dintre cele mai crunte boli pe care acestea le pot dezvolta la vârsta adultă. Cancerul de col uterin, dar și celelalte tipuri de cancer provocate de infecția cu virusul HPV, trebuie considerate o prioritate de sănătate publică în România și nu mai putem amâna dezvoltarea și finanțarea unui program național de prevenție împotriva acestora. Este necesar ca toate părțile implicate să fie conștiente că aceste programe necesită o implementare coerentă și corectă, orientată exclusiv către binele femeilor din România, fie că vorbim de fete sau de femei tinere și mame.”, a spus Ana Măiță – Președintele Asociației Mame pentru Mame.
Citeşte întreaga ştire:
Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru mame” a anunțat că eforturile asociației în lupta pentru sănătatea copiilor nu au fost zadarnice în anul 2016: „Cu ajutorul dumneavoastră, am reușit anul acesta să facem trei lucruri bune. Prima măsură bună a fost luată în luna ianuarie 2016, mă refer la legea anti-fumat. A doua măsură bună a venit pe 14 septembrie, când am convins Consiliul Național al Audiovizualului să voteze promovarea unui nou mesaj de sănătate publică ce informează despre importanța alăptării exclusive în primele 6 luni de viață. Al treilea lucru bun a fost decizia Ministerului Sănătății de a aloca fonduri pentru vaccinul pneumococic, o premieră pentru România. Consider că toți partenerii care și-au dat mâna și au convins ministerul să bugeteze acest vaccin au avut un rol important. Am reușit să intrăm pe un făgaș care să scoată România de pe un rușinos loc fruntaș al mortalității infantile”, a declarat Ana Măiță.
https://evz.ro/oms-recomanda-includerea-vaccinului-pneumococic-conjugat.html?v=347635&page=2
Conform unui comunicat al Asociaţiei „Mame pentru Mame”, mai mulţi parlamentari, toţi participanţi la dezbatere, au semnat o scrisoare de susţinere publică pentru demararea şi finanţarea unui program naţional de prevenţie împotriva cancerului şi a bolilor asociate infecţiei HPV. De asemenea, participaţi la dezbatere au semnat că sunt de acord cu un set de recomandări privind prevenţia împotriva infecţiilor cu HPV, care a fost elaborat de societăţi medicale de specialitate şi ONG-uri ce reprezintă drepturile pacienţilor din România. Una dintre recomandări este implementarea şi promovarea vaccinării HPV la nivel naţional.
Preşedintele fondator al Asociaţiei „Mame pentru Mame”, Ana Măiţă, a precizat că în fiecare an 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. „Aproape jumătate dintre ele pierd această luptă. Vârsta la care ele primesc acest diagnostic este între 15 şi 44 de ani”, a spus Măiţă.
Citeşte întreaga ştire:
Fumatul ar putea fi interzis și în autoturismele în care se află copii și femei însărcinate. Propunerea a venit, marți, în comisia de sănătate din Camera Deputaților, din partea Anei Măiță, președintele Asociației ”Mame pentru Mame”, ea fiind preluată, ca amendament de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru. Un vot pe proiectul de lege urmează să fie dat în următoarea ședință a comisiei de sănătate. Proiectul de lege controversat, rămas în dezbaterea parlamentară din legislatura trecută, și semnat de mai mulți parlamentari, inclusiv de la PSD dar și de la PNL ( Daniel Fenechiu), prevede modificarea legii anti-fumat, prin introducerea unor locuri speciale de fumat dar și a unor cluburi speciale pentru fumători.
Citeşte întreaga ştire:
https://www.capital.ro/modificarea-legii-antifumat-dezbatuta-in-comisia-de-sanatate.html
Peste o sută de medicamente, inclusiv vaccinuri, ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii. „Noua lege pune obstacol în ceea ce priveşte stocul de vaccinuri pentru România. Dacă această hotărâre rămâne neschimbată, în mod inevitabil, preţul de achiziţie va fi împins la un nivel minim în România, iar producătorii de vaccin nu vor mai putea susţine costul”, afirmă Ana Măiță, fondatoare a asociației Mame pentru Mame.
Citeşte întreaga ştire:
Demersurile Asociației SAMAS pentru realizarea unei campanii de educare în mediul audiovizual prin plasarea unor mesaje de interes general privind sănătatea mamei și copilului reprezintă doar o parte din activitățile pro alăptare pe care organizația le realizează încă din anul 2013. Faptul că doar 12,6% dintre românce își alăptează bebelușii exclusiv reprezintă motivul principal pentru care în ultimii trei ani am realizat campanii de informare și educare privind importanța alăptării exclusive și am ajutat mamele, prin cursuri și consiliere în alăptare, să asigure o nutriție corectă sugarilor, conform cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Un mesaj de interes public despre alăptare prin intermediul canalelor de televiziune este la fel de important și de util pentru populație ca și mesajele legate de alimentație sau mișcare pentru menținerea unei vieți sănătoase. De aceea, vreau să le mulțumesc tuturor organizațiilor din Alianța pentru Sănătatea Mamei și Copilului pentru sprijin.” a declarat Ana Măiță, Purtător de Cuvânt al Asociației SAMAS.
Citeşte întreaga ştire:
„Am născut doi copii acasă alături de soţul meu, fara asistenţă medicală deoarece nicio moaşă şi niciun medic nu au fost de acord să mă asiste la domiciliu.Mi-am asumat în cunoştinţă de cauză aceste riscuri pentru că mi-am propus ca prin semnalul meu de alarmă, cu potenţialul său major de interes pentru media, să zgudui sistemul şi să iniţiez schimbarea în bine a serviciilor de sănătate maternă. Sunt conştientă că schimbarea vine greu şi că încă mai avem mult de lucru – lucrăm în continuare cu autorităţile în acest scop – dar lucrurile sunt în mod cert un pic mai bune decât erau acum 5 ani, deci cred că gestul meu a contat”.
Citeşte întreaga ştire:
OMS recomandă ca mamele cu COVID-19 să poată alăpta. Nu și în România Zece bebeluși de la Maternitatea din Timișoara au fost separați de mamele lor după naștere și au luat coronavirus de la personalul medical. Mamele lor erau sănătoase. Episodul e un test cinic prin care a trecut sistemul medical românesc care de ani de zile refuză să lase nou-născuții în salon cu mamele. Și asta în ciuda recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a insistențelor organizațiilor de profil.
Citeşte întreaga ştire:
Nașterea în Suceava, ca în Evul Mediu! Gravidă: Suntem priviți ca și cum am fi ciumații țării, autoritățile ne-au sugerat să naștem acasă!
Citește întreaga știre:
Sfaturi pentru gravide de la specialiști: să nu se teamă de nașterea în spital
Medicii obstetricieni Gladys Al Jashi și Andreas Vythoulkas, alături de activista Ana Măiță, sfătuiesc femeile însărcinate să țină legătura cu medicul de familie și medicul curant și să nu ocolească spitalele de teama COVID-19.
Citește întreaga știre:
Ana Măiță, mesaj pentru gravidele care se tem să meargă la spital: “Este o decizie de viață și de moarte”
Activista socială Ana Măiță, cea care și-a născut acasă ambii copii în urmă cu mai mulți ani, le adresează un mesaj femeilor însărcinate care se tem să meargă la spital, prin care le îndeamnă să se gândească foarte bine și să discute cu medicul lor.
Citeşte întreaga ştire:
Legea vaccinării, care va fi supusă votului în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, săptămîna viitoare, a stîrnit numeroase discuții și proteste ale antivacciniștilor. Vorbim despre importanța vaccinării pentru sănătatea publică și despre proiectul de lege care va fi supus votului săptămîna viitoare. Invitatele noastre sînt Cosmina Berbecel, medic de familie, și Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru mame.
Ana Măiţă, preşedintele organizaţiei Mame pentru Mame, a spus cât de mult își iubește colul uterin. O iubire pe care orice femeie ar trebui să o simtă și să meargă să se vaccineze pentru a nu ajunge la cancerul cauzat de HPV.
Citește întreaga știre: https://m.dcnews.ro/ana-maita-e-nevoie-sa-deschizi-larg-picioarele-ca-sa-primesti-unul-dintre-cele-mai-frumoase-complimente_725548.html
Ministerul Sănătăţii, proiect de lege în favoarea alăptării la sân a copiilor
Un proiect de lege care este în curs de avizare vrea să limiteze marketingul înlocuitorilor laptelui matern în favoarea alăptării la sân a sugarilor.Cand spunem înlocuitorii laptelui matern ne referim la lapte praf, borcanasele acelea mici cu diverse sortimente de mancare pt bebelusi dar şi la biberoane si tetine.
Citește întreaga știre: https://observatornews.ro/sanatate/ministerul-sanatatii-lupta-pro-alaptare-la-san-335209.html?fbclid=IwAR1yxM2Ej36TYIzLjwx0SF3pj5Z5EtuEs3LCLXl6OV3YvXAaLG3vp1bAGt0
România, campioană europeană la naşterile prin cezariană. Societatea de Obstetrică-ginecologie, soluţie şoc: să li se interzică medicilor să vină în afara programului, să asiste naşterea pacientelor urmărite. Încă un record îndoielnic pentru România: se fac cele mai multe naşteri prin cezariană dintre ţările europene! Peste jumătate dintre viitoarele mame aleg o astfel de operaţie, în cazul spitalelor de stat. La privaţi, chiar 80%.
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3839387
Ana Măiță, președinte Asociația Mame pentru Mame: ,,Nu se găsește vaccin gripal. Ministerul Sănătății iar este în ofsaid!” În fiecare sezon gripal se repetă povestea. Este un déjà vu în România faptul că nu se găsește vaccin gripal. Nici în farmacii, să-l cumperi cu banii jos, nici prin Programul Națonal de Imunizare. ,,Ministerul Sănătății iar este în ofsaid”, a declarat Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame, în cadrul dezbaterii ,,Protejează-ți copilul împotriva gripei”, organizată astăzi de Asociația Pro Imunizare.
Citește întreaga știre: https://360medical.ro/opinie/opinii-ale-pacientilor/ana-maita-presedinte-asociatia-mame-pentru-mame-nu-se-gaseste-vaccin-antigripal-ministerul-sanatatii-iar-este-in-ofsaid/2019/11/07/amp/
Vaccinul antigripal ar putea fi gratuit pentru toți copiii care au între șase luni și cinci ani, așa cum se întâmplă în alte țări europene. Deocamdată, este vorba despre un proiect al medicilor epidemiologi. Documentul are nevoie de acceptul Ministerului Sănătății și de finanțare.
Citește întreaga știre: https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/vaccinul-antigripal-ar-putea-fi-gratuit-de-ce-este-importanta-vaccinarea-copiilor.html
Ministerul Sănătății face din nou calcule pe sănătatea copiilor. Legi care nu sunt bine puse la punct permit spitalelor să impună o taxă mamelor care vor să stea lângă pruncii internați. În urmă cu aproape un an, campania Digi24 Pacient în România a sesizat problema autorităților, a intervenit Avocatul Poporului, iar Ministerul Sănătății a ajuns la concluzia că de vină sunt două legi care se bat cap în cap și a oferit și soluția. Totuși, autoritățile… se mai gândesc.
Citește întreaga știre: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/pacient-in-romania/calcule-pe-sanatatea-copiilor-ministerul-sanatatii-are-solutia-pentru-a-elimina-taxa-pentru-mame-dar-nu-o-aplica-1197770
Totul despre vaccinul anti-HPV, cu Ana Maita, unul dintre cei mai vocali și constanți susținători ai vaccinării. Sunt țări unde cancerul de col e pe cale de dispariție, după 10 ani de la introducerea vaccinului anti-HPV. Îl fac și băieții, de ceva timp. La noi însă, în țara unde femeile mor pe capete din cauza acestei boli, nu prea vorbește nimeni despre vaccinare. Nu ne vaccinam nici de meningită, iar rata vaccinării pentru cele obligatorii e și ea din ce în ce mai scăzută.
Urmărește întreaga știre: https://www.antena3.ro/life/viata-sanatoasa/antena3-ro-live-totul-despre-vaccinul-anti-hpv-cu-ana-maita-unul-dintre-cei-mai-vocali-si-constanti-533679.html
Cea mai mare binecuvântare pentru o femeie este aceea de a deveni mamă. Acest lucru este alimentat zilnic de bucuria de a-ți vedea copilul crescând, de a-ți vedea micuțul făcând primii pași, de a spune primele cuvinte și mai apoi transformându-se într-un om mare. Pentru ca tot acest proces să decurgă într-un ritm normal, mamele trebuuie să se asigure că sănătatea copilului este optimă din prima zi de viață. Totul despre alăptare, cu Ana Măiță, președinte „Mame pentru mame”.
Urmărește întreaga știre: https://www.medicaltv.ro/ora-specialistului-cu-aneta-singeorzan-totul-despre-alaptare-cu-ana-maita-presedinte-mame-pentru-mame-2196
ORA SPECIALISTULUI, cu Aneta Sîngeorzan – Totul despte alăptare, cu Ana Măiță,președinte „Mame pentru Mame”
Publicată de Medical Tv pe Miercuri, 7 august 2019
Ana Măiță, președinte „Mame pentru mame”: în anul 2019 putem preveni cancerul de col uterin. Ana Măiță, președinte al Asociației „Mame pentru Mame”, a ales să se vaccineze contra virusului HPV. Ea a făcut și o delarație cu această ocazie, transmițând un mesaj optimist. Ana Măiță, președinte al Asociației „Mame pentru Mame”, a făcut publice câteva fotografii în care apare în cabinetul medicului, unde i se administrează vaccinul anti HPV (Human Papiloma Virus). De asemenea, ea a vorbit despre motivele care au făcut-o să se vaccineze contra acestui virus, cunoscut ca fiind responsabil de cancerul de col uterin.
Citește întreaga știre: https://m.dcmedical.ro/ana-mai-a-pre-edinte-mame-pentru-mame-in-anul-2019-putem-preveni-cancerul-de-col-uterin_609046.html?fbclid=IwAR0ZpJKKWPHKaZUz1KAED9FxcAN-souGpsgDBXy4S1vybNT3v0a6kFmOF_k
De ce e impusă vaccinarea anti-HPV şi la băieţi, în Marea Britanie, pe fondul creşterii incidenţei cancerului de col uterin. România nu o impune nici la fete. Măsuri Iniţiativa autorităţilor britanice de a dezvolta un program guvernamental universal de vaccinare anti HPV, virusul care provoacă atât cancer de col uterin, cât şi cancer bucal sau de penis, vine în contextul planului de prevenire a circa 100 de mii de cazuri de cancer în următorii ani.
Citește întreaga știre: https://adevarul.ro/news/societate/de-e-impusa-vaccinarea-anti-hpv-baieti-marea-britanie-fondul-cresterii-incidentei-cancerul-col-uterin-romania-nu-reuseste-s-o-impuna-fete-1_5d27477d892c0bb0c6567bfe/index.html
Obezitatea copiilor poate fi prevenită prin alăptare. Este concluzia unui nou studiu făcut de OMS. Doar că noi, românii, tocmai la acest capitol suntem codașii Europei. Doar o treime dintre mame își alăptează copiii în primele 6 luni de viață.
Urmărește întreaga știre: https://www.facebook.com/asociatiasamas/videos/289225212024593
De ce cred românii în propaganda antivaccin? Dr. Mihai Craiu: Nu îndrăznesc să întrebe, le e mai ușor să caute pe internet. Medicul Mihai Craiu a vorbit la Digi24 despre teoriile antivacciniste care circulă pe internet și de care mulți români se lasă cuceriți. Aceasta, în condițiile în care s-a relansat dezbaterea despre vaccinare, după ce un medic reputat a desfiinţat în direct la TV teoriile antivacciniste răspândite de activista Olivia Steer.
Citește întreaga știre: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/de-ce-cred-romanii-in-propaganda-antivaccin-dr-mihai-craiu-nu-indraznesc-sa-intrebe-le-e-mai-usor-sa-caute-pe-internet-1102011
Ana Măiță, mama care a născut de două ori acasă din cauza sistemului medical din România, vorbește despre importanța vitală a vaccinurilor. Dacă vrei să afli ce înseamnă vaccinare, ce drepturi ai ca mama în spital sau care sunt normele de naștere, îi scrii Anei Măiță. Nu e medic, e traducătoare de neo greacă, dar înainte de toate e mamă. Și nu o mamă oarecare. Este femeia care a decis să-și nască ambii copii acasă pentru că sistemul medical din România i-a refuzat niște cereri de bun simț legate de travaliu, niște „detalii” care nu ar fi făcut-o să se simtă un animal în sala de naștere ci un om, o femeie vulnerabilă în cel mai important moment al vieții ei.
Citește întreaga știre: https://life.ro/ana-maita-mama-care-a-nascut-de-doua-ori-acasa-din-cauza-sistemului-medical-din-romania-vorbeste-despre-importanta-vitala-a-vaccinurilor/