Apariții în presă pe teme sociale

A

În ultimii ani, mi-am asumat numeroase luări de poziție pe marginea unor teme de actualitate din domeniul social:

Preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame spune că ţara noastră este „ruşinea Europei” când vine vorba de indemnizaţiile de care beneficiază copiii. „Guvernul a motivat că nu are bani, dar alocă 2.400 de lei pe lună pentru un deţinut, 140 de lei pentru un maidanez şi 42 de lei pentru un copil. Ei spun că nu ar putea să monitorizeze ce se întâmplă cu acei bani şi să nu fie folosiţi în interesul copiilor”, a explicat pentru „Adevărul” Ana Măiţă. Soluţii există, însă. În loc de bani, micuţii ar putea primi bonuri de masă, haine şi rechizite, a mai spus mămica. „Ce poţi să cumperi de acei bani? Mai nimic! Coşul lunar arată că un adult cheltuieşte 200 de euro pe lună, deci pentru un copil suma ar trebui să fie cel puţin la jumătate. Şi maidanezii primesc mai mult decât copiii români”, a declarat preşedintele Ana Măiță.

Citeşte întreaga ştire:
https://adevarul.ro/news/societate/ong-urile-cer-majorarea-alocatiilor-copii-suntem-rusinea-europei-maidanez-guvernul-aloca-patru-mai-bani-1_54f5a776448e03c0fd2e3eaa/index.html

Femeile care au trei sau mai mulți copii s-ar putea pensiona cu șase ani mai devreme. Este o prevedere din proiectul noii Legi a Pensiilor, la care lucrează acum Ministerul Muncii. Actul normativ ar putea fi adoptat de Parlament până la finele anului, a declarat ministrul Olguța Vasilescu la postul de televiziune Antena 3. Este o măsură pripită care nu ajută mamele pe termen lung, afirmă Ana Măiță, președinta Asociației „Mame pentru mame”.

Construcția de noi creșe și grădinițe, decontarea de către stat a salariului plătit unei bone sunt câteva măsuri care ar ajuta, în mod real, mamele și le-ar încuraja să aibă mai mulți copii, spune Ana Măiță. Ana Măiță propune, în schimb, o altă măsură: facilități fiscale pentru famiiile cu mai mult de trei copii.

Citeşte întreaga ştire:
https://www.europafm.ro/m-muncii-mamele-cu-trei-sau-mai-multi-copii-vor-iesi-la-pensie-mai-devreme/

”O necesitate foarte clară, de predictibilitate în orice cadru legislativ care prevede nașterea și creșterea copilului. Nu este acceptabil ca să avem în mai puțin de un an de zile de la precedenta schimbare, pe care noi am salutat-o, care a fost echitabilă, să vorbim din nou despre schimbări în condițiile în care aducerea unui copil pe lume durează 9 luni.

Trebuie să dăm oamenilor un cadru legislativ predictibil astfel în cuplurile să știe că își pot naște copil pe aceeași cadrul legislativ, altfel nu vom avea nicio baza pe planificare familială, a bugetului, la locul de muncă. Încurcăm și planurile angajatorilor, nu doar ale cuplurilor”, spune Ana Măiță.

Citeşte întreaga ştire:
https://perfectimperfecte.ro/mame-plafonarea-indemnizatiilor/

“Nu este prima oară când Executivul face astfel ţopăieli fiscale cu banii mamelor. La fel a fost şi cu plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Cei care se află la putere trebuie să înţeleagă că decizia de a avea un copil nu este una uşoară. Aceasta vine la pachet cu un plan stabil din punct de vedere finaciar, ori dacă guvernanţii vin cu tot felul schimbări fiscale peste noapte, dispare orice predictibilitate economică în viaţa tinerilor părinţi. Astfel de măsuri nu fac decât să descurajeze natalitatea“, a declarat preşedinta „Mame pentru Mame“, Ana Măiță. De altfel, chiar luna trecută a transmis o statistică subră în acest sens: România se află în top 10 ţări ale căror populaţii scad cu cea mai mare rapiditate,  potrivit ONU. Concret, în perioada 2017 – 2050, populatia României va scădea cu 17%.

Citeşte întreaga ştire:
https://adevarul.ro/news/societate/angajatii-concediu-medical-risca-nu-isi-primeasca-banii-martie-printre-cei-afectati-pacientii-cancer-gravidele-1_5a8acc37df52022f75ba3d2a/index.html

„În România, se întâmplă o confuzie. La noi, o bonă  este percepută doar ca pe o persoană care poate să se ocupe onorabil de nevoile primare ale copilului: să îl menţină în siguranţă, să îl hrănească, eventual, să îl plimbe şi să îl culce. Însă ea are de fapt mai multe atribuţii, ma ales în afară. Aceasta trebuie să ştie cum să interacţioneze cu copilul, cum să se joace cu el şi să îi stimuleze dezvoltarea psiho-somatică şi emoţională. În plus, bona trebuie să ştie ce înseamnă o nutriţie corectă, în funcţie de vârstă, nu doar să îi bage mâncarea cu lingura în gură. Acestea sunt standardele care se respectă în ţările civilizate“, a declarat Ana Măiţă, preşedintele  asociaţiei „Mame pentru Mame“ .

Citeşte întreaga ştire:
https://adevarul.ro/news/societate/guvernul-adoptat-normele-metodologice-exercitarea-profesiei-bona-asociatia-mame-mame-veste-foarte-buna-1_59b26dde5ab6550cb8e8bec3/index.html

Este o veste foarte bună pentru că în felul acesta se reglementează această profesie până în cele mai mici detalii, profesie care până acum a fost lăsată într-o nebuloasă atât din punct de vedere al atribuţiilor pe care bona le are de îndeplinit cât şi din punct de vedere al calificării necesare pentru profesa într-un mod responsabil. Nu în ultimul rând, bonele vor beneficia de protecţie profesională, ceea ce este iarăşi foarte important“, a explicat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Citeşte întreaga ştire:
https://adevarul.ro/news/societate/meseria-bona-recunoscuta-experti-este-veste-foarte-parinti-copii-In-romania-foarte-putine-bone-calificate-1_59edd3045ab6550cb867d9d2/index.html

„Dacă pentru o mamă care intră în concediu timp de 12 luni sau 24 de luni are sens să treacă prin toată această birocraţie, nu ştiu cât sens şi dacă este posibil ca un tată să poată să treacă prin această birocraţie, doar pentru o lună de concediu”, a declarat Ana Măiţă de la Asociaţia Mame pentru Mame.

Citeşte întreaga ştire:
http://www.romaniatv.net/directiva-europeana-tatii-obligati-sa-intre-in-concediu-de-paternitate_68487.html#ixzz5dwATjHMe

„Legea spune că femeia gravidă are dreptul să beneficieze de asistenţă medicală, indiferent dacă a cotizat sau nu. Problema este că pachetul minim nu specifică în mod limpede la ce investigaţii are dreptul gravida. Celor care se duc cu legea în mână în spitale li se spune că s-a depăşit plafonul, sunt refuzate şi sunt chemate următoarea lună. Prin formularea nespecifică, autorităţile lasă loc la interpretări. Legea ar trebui să prevadă clar ce primesc aceste femei”, arată Ana Măiţă, preşedintele Fundaţiei Mame pentru Mame.

Citeşte întreaga ştire:
https://adevarul.ro/news/societate/gravidele-neasigurate-obligate-plateasca-taxe-1_54ecb6b7448e03c0fdf314a1/index.html

Cutia Bebelușului – Schimbă vieți, salvează vieți!

În familiile din medii defavorizate bucuria venirii pe lume a unui bebeluș este de cele mai multe ori umbrită de sărăcie și de lipsa educației. Un proiect precum Cutia Bebelusului poate salva vieți. În Finlanda, țara de origine a cutiei, rata mortalității infantile a scăzut de la 6,5‰ la 1,7‰. De fapt, succesul a fost atât de mare încât programul a fost extins pentru toți nou-născuții și a trecut granițele Finlandei fiind adoptat de țări precum SUA, Japonia, Australia și acum, România.

Urmărește materialul aici: https://youtu.be/hHZuUMut0y0

Bunicii care își îngrijesc nepoții ar putea primi o indemnizație de 650 de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit de Senat. Iniţiatorii au susţinut că un copil este mai bine crescut de un membru al familiei, decât la creșă. For decizional în acest caz este Camera Deputaților.

Citește întreaga știre: https://www.rfi.ro/social-118357-proiect-650-de-lei-pentru-bunicii-care-au-grija-de-nepoti-avem-nevoie-de-crese

https://www.facebook.com/watch/live/?v=177821636853890&ref=watch_permalink  

Statul ar putea plăti pentru educația copiilor cu vârste între doi și trei ani care găsesc loc în grădinițe. Măsura este cerută de unii părinți, dar și de sindicaliștii din învățământ. România este codașă la numărul de grădinițe și creșe, iar din această cauză sunt mame care ajung să renunțe la serviciu ca să aibă grijă de cei mici. Potrivit unei decizii emise de Ministerului Educației în primăvară, grădinițele private nu mai sunt finanțate pentru locurile ocupate de copiii cu vârste sub trei ani.

Citește întreaga știre: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/statul-ar-putea-plati-pentru-educatia-copiilor-cu-varste-intre-doi-si-trei-ani-care-gasesc-loc-in-gradinite.html

Tot mai mulţi copii acuză dureri frecvente de cap, din cauza programului încărcat. Durerea de cap la copii nu este un mit. Este o problemă de sănătate care apare la vârste tot mai mici. Stresul de acasă şi cel de la şcoală sunt principalele motive. Pretenţiile părinţilor, dar şi exigenţele profesorilor apasă greu pe umerii copiilor şi le influenţează sănătatea şi dezvoltarea.

Citește întreaga știre:  https://observatornews.ro/social/copii-dureri-program-incarcat-314512.html

Locuința, sursă de pericole pentru copii. Cum trebuie securizate obiectele din casă. Pentru cei mici locuința poate fi o sursă constantă de pericole. Motiv pentru care multe obiecte din casă trebuie securizate, începând de la prize, colțurile mobilierului și treptele scărilor.

Citește întreaga știre: https://observatornews.ro/social/pericole-locuinta-copii-295653.html 

21 martie, Ziua Internaţională a Părinţilor Singuri. Familia monoparentală, o provocare uriașă. Sunt peste 13 milioane de familii monoparentale în întreaga lume şi astăzi vorbim despre ele. Pentru că 21 martie este Ziua Internaţională a Părinţilor Singuri. Tot răul este spre bine. Copiii pot creşte perfect fericiţi şi atunci când sunt crescuţi doar de mamă sau doar de tată.

Citește întreaga știre: https://observatornews.ro/social/21-martie-ziua-internationala-parintilor-singuri-288181.html

Kaufland, ţinta unor atacuri pe reţelele sociale pentru că sponsorizează un program de educaţie sexuală în şcoli. Rumoare pe reţelele de socializare după ce au apărut mai multe mesaje prin care se recomandă boicotarea lanţului de magazine Kaufland pe motiv că ar fi finanţat un program de educaţie sexuală „explicită” şi teoria gender în şcolile din România. „Boicotul” vine în contextul în care tot mai mulţi medici atrag atenţia că este mare nevoie de educaţie sexuală în şcoli având în vedere că România are cel mai mare număr de mame minore sub 15 ani.

Citește întreaga știre: https://m.adevarul.ro/news/societate/kaufland-tinta-atacuri-retelele-sociale-sponsorizeaza-program-educatie-sexuala-scoli-1_5c93b3d6445219c57e809ba4/index.html

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Ana Măiţă, campion pro-vaccinare. În contextul în care sunt tot mai multe voci care se opun vaccinării, Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază eforturile unei reprezentante a societăţii civile, Ana Măiţă, preşedintele organizaţiei Mame pentru Mame, pentru eforturile pe care le depune în promovarea vaccinării.

Citește întreaga știre: https://adevarul.ro/news/societate/organizatia-mondiala-sanatatii-ana-maita-campion-pro-vaccinare-1_5c94eb3c445219c57e89d7fa/index.html

Elevii români se apucă de fumat de la 13 ani. Efectele sunt devastatoare. Studiu care ne dă fiori: peste 220 de mii de copii din România încep să fumeze de la 13 ani, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cu toate că fumatul este strict interzis în şcoli şi în apropierea lor, în jurul unităţilor de învăţământ este plin de minori care fumează.

Citește întreaga știre: https://stirileprotv.ro/stiri/social/studiu-elevii-romani-se-apuca-de-fumat-de-la-13-ani-efectele-sunt-devastatoare.html

Începând de la 1 iunie, Samas România a lansat în 23 de maternităţi  din 21 de oraşe o cutie care conţine un prim trusou al bebeluşului. Cutia va ajunge la copiii care se nasc în familii defavorizate. Judeţul Constanţa are două maternităţi prinse în program – Medgidia şi Hârşova. Cutia în sine este un pătuţ excelent, fiind fabricată din carton cu dimensiunile de 70 x 42 x 27 cm – poate fi folosită ca un prim pătuţ pentru bebeluş în primele trei luni de viaţă. Cutia conţine saltea, cearşafuri, pilotă, pătură, produse de îngrijire pentru copii, produse de îngrijire şi de igienă pentru mama, scutece şi jucării, îmbracăminte de bebeluş 1-3 luni.

Citește întreaga știre: https://m.adevarul.ro/locale/constanta/cutia-bebelusului-cadou-copiii-provin-familii-defavorizate-1_5cf4b59f445219c57e604fce/index.html?fbclid=IwAR3-2poPkJDzKjSSgFp6FcMGh3P5Lk32V8IhL7_97E1TEYLajOR-7PRKYkM

Expert internațional, despre siguranța copiilor în mașină: Sistemele de prindere trebuie folosite correct. Scaunul și centura de siguranță pot salva vieţi, indiferent de vârstă și de aceea trebuie folosite corect. Un curs pentru siguranța copiilor în mașină a avut loc, în premieră, în România. Elevi au fost agenții de poliţie din Cluj-Napoca, iar profesor – un specialist în sistemele de siguranță destinate autoturismelor, cu o experiență de 20 de ani în domeniu.

Urmărește știrea aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/video-expert-international-despre-siguranta-copiilor-in-masina-sistemele-de-prindere-trebuie-folosite-corect-1083543

Observator Regional – 15.02.2019

Publicată de Antena 1 Transilvania pe Vineri, 15 februarie 2019

Ce trebuie să facă clienţii nemulţumiţi că se fumează în localuri, în pofida legii. În ciuda faptului că România dispune de o legislaţie antifumat, aflată în vigoare încă din anul 2016, în multe restaurante şi baruri se fumează în continuare în interior. Cel puţin la această concluzie au ajuns poliţiştii din Capitală, în urma unei razii de amploare, care s-a lăsat cu amenzi usturătoare pentru patroni. Ba mai mult, doi dintre ei au fost nevoiţi să pună lacăt pe uşa localurilor, după ce li s-a ridicat licenţa de funcţionare.

Citește întreaga știre: https://m.adevarul.ro/news/societate/ce-trebuie-faca-clientii-nemultumiti-fumeaza-localuri-pofida-legii-1_5c741148445219c57e952807/index.html

La Cluj-Napoca s-a lansat proiectul social Școala Mamei SAMAS. Primul curs din Școala Mamei este cel de îngrijire a bebelușului. Cursul a fost susținut de Monica Ungur, educator și coordonator al centrului Asociației SAMAS din Bistrița. Cursul de Îngrijire a Bebelușului prezintă etapele de dezvoltare din primul an de viață, precum și principii corecte de îngrijire și tehnici care-i pregătesc pe părinți să aibă grijă de bebeluși în mod competent și relaxat încă din prima zi după întoarcerea din maternitate.

Urmărește întreaga știre: https://www.youtube.com/watch?v=pXuulLatFvc

Ana Maita, Chairperson of Mothers for Mothers, Bucharest, Romania. Ana Maita is a freelance interpreter and translator, living in Bucharest with her husband and 2 sons. She is also the founder and chairperson of the nongovernmental organization (NGO) Mothers for Mothers, and a passionate spokesperson for vaccines – driven by the story of her polio-damaged father-in-law. “I’m so happy to be living in a century where we are working for the health of our children. 100 years ago, I would probably have given birth to at least 5 children, and 2 of them would have died from preventable diseases,” she says

Citește întreaga știre: https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2019/04/european-immunization-week-2019/vaccine-heroes/ana-maita,-chairperson-of-mothers-for-mothers,-bucharest,-romania?fbclid=IwAR0i3tMJPgsLAFULsUB4uGsw6BTenVZyz_kf89O5qPt7GEzRSXlyK2onYLc

 

 

 

 

 

 

About the author

Ana Maita

Add comment

Ana Maita

Ținem legătura

Dacă vrei să vezi ce mai scriu, care sunt informațiile pe care le citesc și le împărtășesc, te aștept pe paginile și conturile mele din rețelele sociale: