Copiii si posibilitatile: CU versus FARA

C

Eu am fost un copil norocos, dintr-o familie cu posibilitati

Desi am copilarit in comunism, nu mi-a lipsit nimic din ceea ce putea un parinte sa ofere unui copil a vremea respectiva – nu va inchipuiti vreun lux dar da, aveam tot ce imi trebuia ca infrunt viitorul cu pasi apasati.

Sotul meu in schimb a fost un copil lipsit de posibilitati. Un hazard a facut ca el pur si simplu sa se nasca intr-un context in care, desi iubit, ingrijit si fericit, se uita lung la ceea ce multi copii aveau si el nu.

Si acum, mi se rupe sufletul cand imi povesteste cand a avut prima bicicleta, primul casetofon portabil sau prima pereche de pantofi sport mai acatarii – si ca a trebuit sa munceasca veri intregi pentru ele.

Asa ca revin la expresia asta: copil cu posibilitati, copil fara posibilitati

Cuvantul posibilitate spune, extrem de sec si de cuprinzator despre cat de larg sau de ingust este viitorul unui copil.

Inchipuiti-va ca azi, generatia noastra de parinti, cu toata dragostea si planificarea noastra, NU CUPRINDEM, de fapt, cu mintea noastra multitudinea de posibilitati care vor construi lumea in care copiii nostri vor trai ca adulti. Asa cum parintii nostri va garantez ca nu au cuprins nici ei cum va arata lumea de azi cea in care noi, copiii lor, traim si muncim ca adulti.

Suntem poate a treia generatie de oameni din istoria umanitatii care isi traiesc vietile pe falia dintre doua ere diferite ale evolutiei: cea pre-digitala si cea post-digitala. Iar copiii nostri, va reamintesc, s-au nascut si traiesc cu totul in era post-digitala.

Abilitatile digitale sunt defapt caligrafia, adunarea si citirea lor. 65% din copiii care intra azi in clasa 1-a vor avea slujbe care azi nu exista. Nu exista pentru ca s-au inventat inca. Chiar ei le vor inventa.

Pe mine una ma entuziasmeaza perspectiva asta cum nu va imaginati. Efectiv, am senzatia ca mi-am luat bilet in fata la cel mai tare film SF facut vreodata si ca urmeaza sa vad o poveste fabuloasa despre triumful umanitatii prin inteligenta, inovatie si curaj iar printre eroi sunt si cei doi baieti ciufuliti carora la dau lapte cu cereale in fiecare dimineata si le reamintesc sa se spele pe dinti. Si chiar asa este. Numai ca pentru a-i pregati pentru aceasta lume noua nu e de ajuns sa le dai de mancare – trebuie sa le dai instrumentele cu care vor putea construi ei insisi aceasta lume noua. Instrumente digitale – asta e regula jocului in aceasta era. Instrumente si abilitati digitale.

Si acum ma reintorc la posibilitati

In Romania sute de mii de copiii sunt deconectati de la acest viitor. Pentru ca nu au nici macar un smartphone, o tableta sau un laptop cu care sa inceapa sa pipaie macar lumea in care vor trai si munci ca adulti. Sunt deconectati de tehnologia digitala si asta inseamna de foarte multe ori ca sunt deconectati de scoala. Dupa cum stiti, copiii Romaniei, au invatat online anul trecut si sute de mii inca invata online si anul acesta. In teorie, pentru ca in practica, nu au aceasta POSIBILITATE.

Vreau sa vi-i arat pe doi dintre ei. Nu stiu cum ii cheama dar am primit aceste poze de la Asociatia Narada careia i-am facut o mica donatie ca sa le cumpere tablete si abonamente pentru nu aveau. Priviti-i! Doi baieti, cu privirea insetata de posibilitati! Cu ce sunt ei mai prejos decat ai mei? Cu nimic, veti spune. Fals, sunt mai prejos cu doua tablete functionale. E drept sa fie asa? Nu e drept. Nu e vina lor. Lumea nu mai e ca pe vremea sotului meu cand a carat o vara apa minerala cu carca lui de copil ca sa isi cumpere singur prima bicicleta. In ziua de azi, un copil nu are cum sa munceasca pentru a-si cumpara singur un device cu care sa poata conecta cu lumea si cu timpul sau.

Fotografie realizata si pusa la dispozitie de Asociatia Narada cu acordul copiilor si parintilor

Astia sunt copiii mei – exact ca cei doi baieti de la Brasov, beneficiari ai Asociatiei Narada, ochii lor stralucesc plini de posibilitati.

Fotografie din arhiva personala

Baietii mei sunt doi copii norocosi, exact asa cum am fost si eu. Dar e datoria noastra a tuturor, ca stat si ca societate, sa le asiguram tuturor copiilor Romaniei minimul necesar ca sa construiasca lumea acea fabuloasa a viitorului. Asociatia Narada, cu ajutorul Petrom si al sutelor de donatori, au reusit sa deschida orizontul posibilitatilor nelimitate pentru copiii defavorizati din Brasov si Fagaras dotand scolile lor cu laptopuri, tablete, imprimate si proiectoare. Primul pas a fost facut.

About the author

Ana Maita

Add comment

Ana Maita

Ținem legătura

Dacă vrei să vezi ce mai scriu, care sunt informațiile pe care le citesc și le împărtășesc, te aștept pe paginile și conturile mele din rețelele sociale: