Ghid de supraviețuire pentru viitoarele mămici

G

Am întâlnit la un moment dat o viitoare mamă care îmi povestea cu o undă de tristețe în glas că din cauza dificultăților financiare nu se poate pregăti cum se cuvine pentru venirea bebelușului. Am întrebat-o ce consideră că îi trebuie ca să fie pregătită – mi-a răspuns că cel puțin două zile pline de shopping la un târg de profil. Dar cum nu avea buget pentru asta, se resemnase cu faptul că va strânge toate cele necesare de la alte mămici ai căror bebeluși crescuseră.

Eram gravidă cu primul copil și intram în premieră la un mare târg de produse și servicii pentru gravide, mame și bebeluși. Am cumpărat atât de multe lucruri încât și acum, după ani de zile, pe unele încă le mai am în pod, nedesfăcute și noi.

Vă voi povesti despre trei lucruri pe care le-am luat și nu le-am mai scos vreodată din cutie și despre trei produse de care nu știam că există și pe care le-am utilizat ulterior intens. Această listă este, desigur, doar un exemplu personal.

Lucruri inutile de care credeam că voi avea nevoie:

Sterilizatorul de biberoane. Am alăptat exclusiv până la diversificare și nu am avut nevoie niciodată de sterilizarea biberoanelor.

Suzete. Din silicon, fără miros, hipoalergenice etc. Copiii mei, obișnuiți cu sânul de mamă, nu le-au agreat niciodată.

Landou sau căruț. Chiar dacă am insistat să luăm un căruț sport, ușor de manevrat, din păcate Bucureștiul nu este un oraș prietenos pentru cărucioare (gropi în asfalt, lipsa rampelor, șoferi agresivi). După două ieșiri, l-am strâns și l-am pus la păstrare pentru un bebeluș al viitorului, când se va putea circula mai lejer cu căruțul în București.

Lucruri utile despre care nu știam că există:

Sutien de alăptare. Fără el nu aș fi putut să depășesc primele zile de alăptare, când mă chinuia teribil atingerea de orice material textil cu excepția celui de bumbac plusat al acestui sutien.

Trusa părinților migratori pentru schimbat bebelușul. E o chestie ca o gentuță pliantă din fâș, cu mușama pe o parte și câteva buzunare de plasă. Găsești o suprafață plană, desfaci gentuța, care se transformă într-o suprafață curată, și pui bebelușul pe ea ca să îl schimbi.

Sisteme de purtat copilul. Am început cu wrap-ul, apoi slingul, apoi mei-taiul, apoi manduca. Toate ne-au ușurat viața și ne-au permis libertate de mișcare – în casă, în oraș, pe munte, în călătorii de tot felul. Este însă necesar să te învețe cineva să le alegi pe cele potrivite conformației tale și vârstei copilului și apoi cum să le folosești corect!

Primul pas în pregătirea pentru sosirea bebelușului trebuie să fie informarea corectă și completă despre nevoile de bază ale acestuia și modul cum le putem satisface mai bine. Este le fel de important ca viitorii părinți să ia în considerare și modul cum își pot menține stilul de viață care îi face fericiți chiar și după ce se naște bebelușul și să găsească produsele care îi vor ajută în acest sens.

Și mai ales, să nu ezite să apeleze la comunitățile de părinți din parc, de pe Facebook sau din cercul lor de prieteni, pentru a cere obiecte ce le sunt necesare; mai mult ca sigur, astfel vor putea face rost de o mulțime de obiecte necesare fără să cheltuiască un leu. În plus, odată cu obiectul necesar o să primească sfaturi bune de la un părinte un pic mai experimentat.

 

About the author

Ana Maita

Add comment

Ana Maita

Ținem legătura

Dacă vrei să vezi ce mai scriu, care sunt informațiile pe care le citesc și le împărtășesc, te aștept pe paginile și conturile mele din rețelele sociale: