Parenting, Religie și Cultură

P

Fără tabuuri în materie de parenting!

Recent, un scandal național s-a iscat în Germania deoarece un tribunal a decis că circumcizia băieților în absența unei indicații medicale nu numai că este o agresiune fizică la adresa copilului, dar și o încălcare a dreptului sau de a-și alege religia. Decizia a reușit să-i unească pe musulmanii și evreii din Germania, care au protestat față de îngrădirea dreptului la liberă exercitare a religiei.

Decizia curții a venit în urma unui caz implicând un băiețel de 4 ani, care suferise complicații în urma unei circumcizii. Profesorul de la Universitatea din Bavaria a cărui opinie de expert a fost fundamentală pentru hotărârea tribunalului este de părere că circumcizia băieților este la fel de condamnabilă ca și alte practici religioase de mutilare corporală.

Botezul ortodox și dreptul părinților de a lua decizii

Cazul a ridicat o serie întreagă de întrebări legate de dreptul părinților de lua decizii în numele copiilor: dacă este legal să îi supunem la proceduri ce le modifică ireversibil corpul (inclusiv găurirea urechilor fetițelor) fără indicația medicului și dacă este moral să îi botezăm religios la o vârstă la care nu își pot exprima acordul informat.

În România, nu de puține ori am văzut mame îngrijorate de ritualul botezului ortodox, cel al scufundării bebelușului în apă. Unele chiar rugaseră preotul să nu îl scufunde de tot. Cei mai mulți au refuzat, invocând sacralitatea ritualului.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe nu au dorit să ia în discuție revizuirea ritualului nici măcar după apariția unor cazuri de bebeluși înecați în cristelniță, iar purtătorul de cuvânt al BOR a condamnat propunerea părinților ca biserica să se inspire de la catolici, unde preotul doar umezește căpșorul copilului cu apă sfințită.

Orice discuție despre parenting este delicată. Dacă ea este dublată și de o discuție despre religie și tradiție, este mult mai greu să poți avea o dezbatere rațională, fără pasiuni. Dar cred că, oricât de dificil ar fi, această discuție trebuie avută. Când vine vorba de bunăstarea copiilor noștri, nici un subiect nu este tabu.

About the author

Ana Maita

Add comment

Ana Maita

Ținem legătura

Dacă vrei să vezi ce mai scriu, care sunt informațiile pe care le citesc și le împărtășesc, te aștept pe paginile și conturile mele din rețelele sociale: