Tot ce trebuie să știi când pleci cu bebe în vacanță

T

Proaspăt întoarsă dintr-o vacanță cu familia am fost îndemnată, pe jumătate în glumă, ca, acum când am ajuns acasă odihnesc și eu. Pe jumătate în glumă am răspunsDa, așa am de gând!’. Adevărul însă este nu m-am dus niciodată în vacanță odihnesc, ci mai degrabă ca obosesc făcând alte activități decât cele de acasă și mai ales pentru a avea luxul spontaneității de a decide dacă într-o zi lenevim sau pornim în aventuri.

Acum, sunt mamă, vacanțele au cu siguranță un set nou de activități care ne preocupă. Însă plăcerea de a-i vedea pe cei mici înțelegând ce înseamnă vacanța merită cu siguranță scăderea gradului de spontaneitate. Și vrea împărtășesc câteva principii călăuzitoare de care cu adevărat trebuie ne îngrijim ca ne putem bucura în voie, și noi și copiii, de vacanța de vară:

 

  1. Fie bebele cât de mic poți pleci în vacanță! Chiar și nou-născut și mai ales dacă este alăptat, nu există nici un motiv pentru care aștepți ca cel mic crească înainte de a pleca în vacanță, chiar și dacă vei călători cu avionul. Dacă este alături de părinții săi, bebelușul va fi fericit și împlinit chiar dacă schimbă meridianul. Românii sunt printre puținele popoare care au temeri în a călători cu bebelușii. Acum există o mulțime de seturi de schimbat scutece special gândite pentru călătorii și tot felul de metode de transport al bebelușului în confort și siguranță. Singurele destinații mai riscante pentru bebeluși sunt cele care prezintă riscuri speciale și pentru părinți : țări exotice cu maladii transmisibile de fauna locală și care necesită vaccinuri specifice.

  2. Învățați rapid cum purtați copiii ! Există acum în România toate metodele de Babywearing și este ușor găsești stilul care ți se potrivește ție și copilului tău și specialistul care te învețe cum purtați copiii corect (și includ și tăticii aici).. Este modul de transport cel mai comod și mai plăcut copiilor mici mai ales în vacanță pentru le permite părinților fie activi și se plimbe în voie. Eu și soțul meu am ajuns la așa un grad de profesionalism în babywearing încât putem improviza pe loc cel puțin 3 variante de sling, wrap sau mei-ati din haine, eșarfe etc.

  3. Pregătește din timp pașaportul copiilor! Conform legislației din ultimii ani, adulții pot călători în interiorul UE doar cu buletinul (însă sfătuiesc luați pașaportul). Însă atunci când devii părinte trebuie știi nu se mai poate trece minorul pe pașaportul părintelui, ci trebuie îi faci pașaport individual – chiar și unui bebeluș de 3 zile ! Asta înseamnă mergi la unul din oficiile Serviciului de Pașapoarte și depui dosar. Atenție însă, copilul trebuie pozat acolo de către funcționarul care preia dosarul – și credeți faci poză de pașaport unui bebeluș este o situație plină de haz și provocări (știu pentru am trecut prin asta de 2 ori). Iar paşaportul făcut bebelușilor mici are valabilitate mică și trebuie refăcut din princina schimbării mari de fizionomie din primii 2 ani.

  4. Pregătește procura dacă un singur părinte pleacă cu copilul în vacanță ! Dacă cel mic va ieși din țară însoțit doar de un părinte este necesar ai procură de la celălalt părinte care ateste faptul permite ieșirea din țară a copilului. Din cauza răpirilor de copii petrecute între soți aflați în mijlocul unei lupte pentru custodia copilului este posibil ai probleme la graniță dacă nu prezinți această procură făcută la notar. De asemenea, dacă vei trimite copiii în vacanță cu bunicii este necesar aibă procură de la ambii părinți. Nu este solicitată întotdeauna la graniță, dar este bine o ai.

  5. Ai grijă de siguranța copilului tău! Aici refer la faptul este absolut obligatoriu folosiți scaunul-auto sau scoica de fiecare dată când circulați cu copiii – nu faceți niciodată excepții de la regulă (știu personal despre tragedii în care părinții și-au pierdut copilul în accidente de mașină minore din cauza asta). În plus, trebuie asigurați și în cazul în care copilul se pierde (e foarte ușor, credețimă, ți scape din mână un copil de 2 ani și se piardă în mulțimea de pe o promenadă – nu vreți știți ce simți în acele momente!) mai ales dacă te afli într-o țară străină și nimeni nu înțelege limba în care copilul poate știe și spune numele. Deci folosiți fără regrete lesa de mânuță, iar la copiii mai mari brățară sau colanul de identificare. Există sisteme bine puse la punct și în România pe care le puteți cumpără ca păziți de emoția căutării celui mic. Tot aici includ și faptul este necesar informați despre numărul de urgență aferent fiecărei destinații unde mergeți – diferă de la țară la țară) și mai ales știți drepturile în ceea ce privește asigurarea medicală (în UE există o legislație, în State altă) pentru a nu avea surprize dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale pentru copiii.

  6. Păziți copilul de soare și căldură! Folosiți cu religiozitate crema antisolară specială pentru pielea copilului, pălăria și haine cu ecran solar (sau pur și simplu haine de protecție) și nu-l expuneți excesiv la soare (mai ales bebelușii) – arsurile solare din copilările cresc cel mai mult riscul apariției cancerului de piele la vârsta adultă. Deasmenea, aveți grijă nu lăsați copiii în mașina încinsă nici măcar 10 minute cât faceți cumpărături – pericolul de șoc termic este mare.

  7. Lăsați copiii să aibă vacanță! Este ideal să mențineți pe cât posibil programul de acasă pentru copii, însă nu vă dați peste cap dacă copilul își schimbă spontan ritmul de viață pe durata vacanței (poate doarme mai mult sau la alte ore, sau mănâncă altfel); este firesc ca și cel mic să reacționeze la schimbarea de peisaj și împrejurări. Deasmenea, în ceea ce privește copiii mai mari, nu îi suprasolicitați cu activități structurate (cursuri de sport, creativitate etc.) Este bine să aibă activități educative, însă este necesar să aibă și timp de voie în care să afle singuri cum să-și ocupe timpul în mod plăcut.

  8. Nu subestimați puterea de înțelegere a copiilor! E bine încercați le explicați ce înseamnă vacanța (cum stă treaba cu plecatul în altă parte), acolo facem alte chestii decât facem acasă și la un moment dat ne întoarcem acasă. Dacă nu încercăm măcar le explicăm aceste concepte copiii vor fi confuzi mai ales la întoarcerea acasă.

  9. Încercați plecați cu ajutoare! Mai ales când copiii sunt mici este bine plecați în vacanță fie însoțiți de bunici sau alte neamuri sau împreună cu alte familii cu copii. Așa puteți jonglați cu responsabilitățile supravegherii copiilor și mai ales, puteți avea măcar o dupăamiaza dedicată exclusiv cuplului – și voi și ei. Evident, trebuie fie persoane de încredere care fie informate despre orice nevoi deosebite au copiii voștri.

  10. Bucurați de vacanță alături de copii! Vacanța trebuie fie plăcută, odihnitoare și distractivă în egală măsură indiferent de vârsta copiilor. Evident, nu va fi întotdeauna așa – vor fi zile în care veți dori cu ardoare rutina de acasă deoarece acolo puteați descurcați mai ușor cu copiii – însă vor fi zi zile când veți bucura cot la cot cu ei de minunea de a (re)descoperi locuri și senzații noi. Credeți pe cuvânt!

 

About the author

Ana Maita

Add comment

Ana Maita

Ținem legătura

Dacă vrei să vezi ce mai scriu, care sunt informațiile pe care le citesc și le împărtășesc, te aștept pe paginile și conturile mele din rețelele sociale: