Proaspăt întoarsă dintr-o vacanță cu familia am fost îndemnată, pe jumătate în glumă, ca, acum când am ajuns acasă să mă odihnesc și eu. Pe jumătate în glumă am răspuns ‘Da, așa am de gând!’. Adevărul însă este că nu m-am dus niciodată în vacanță să mă odihnesc, ci mai degrabă ca să obosesc făcând alte activități decât cele de acasă și mai ales pentru a avea luxul spontaneității de a decide dacă într-o zi lenevim sau pornim în aventuri.
Acum, că sunt mamă, vacanțele au cu siguranță un set nou de activități care ne preocupă. Însă plăcerea de a-i vedea pe cei mici înțelegând ce înseamnă vacanța merită cu siguranță scăderea gradului de spontaneitate. Și aș vrea să împărtășesc câteva principii călăuzitoare de care cu adevărat trebuie să ne îngrijim ca să ne putem bucura în voie, și noi și copiii, de vacanța de vară:
-
Fie bebele cât de mic poți să pleci în vacanță! Chiar și nou-născut și mai ales dacă este alăptat, nu există nici un motiv pentru care să aștepți ca cel mic să crească înainte de a pleca în vacanță, chiar și dacă vei călători cu avionul. Dacă este alături de părinții săi, bebelușul va fi fericit și împlinit chiar dacă schimbă meridianul. Românii sunt printre puținele popoare care au temeri în a călători cu bebelușii. Acum există o mulțime de seturi de schimbat scutece special gândite pentru călătorii și tot felul de metode de transport al bebelușului în confort și siguranță. Singurele destinații mai riscante pentru bebeluși sunt cele care prezintă riscuri speciale și pentru părinți : țări exotice cu maladii transmisibile de fauna locală și care necesită vaccinuri specifice.
-
Învățați rapid cum să vă purtați copiii ! Există acum în România toate metodele de Babywearing și este ușor să găsești stilul care ți se potrivește ție și copilului tău și specialistul care să te învețe cum să vă purtați copiii corect (și includ și tăticii aici).. Este modul de transport cel mai comod și mai plăcut copiilor mici mai ales în vacanță pentru că le permite părinților să fie activi și să se plimbe în voie. Eu și soțul meu am ajuns la așa un grad de profesionalism în babywearing încât putem improviza pe loc cel puțin 3 variante de sling, wrap sau mei-ati din haine, eșarfe etc.
-
Pregătește din timp pașaportul copiilor! Conform legislației din ultimii ani, adulții pot călători în interiorul UE doar cu buletinul (însă vă sfătuiesc să vă luați pașaportul). Însă atunci când devii părinte trebuie să știi că nu se mai poate trece minorul pe pașaportul părintelui, ci trebuie să îi faci pașaport individual – chiar și unui bebeluș de 3 zile ! Asta înseamnă să mergi la unul din oficiile Serviciului de Pașapoarte și să depui dosar. Atenție însă, copilul trebuie pozat acolo de către funcționarul care preia dosarul – și credeți–mă să faci poză de pașaport unui bebeluș este o situație plină de haz și provocări (știu pentru că am trecut prin asta de 2 ori). Iar paşaportul făcut bebelușilor mici are valabilitate mică și trebuie refăcut din princina schimbării mari de fizionomie din primii 2 ani.
-
Pregătește procura dacă un singur părinte pleacă cu copilul în vacanță ! Dacă cel mic va ieși din țară însoțit doar de un părinte este necesar să ai procură de la celălalt părinte care să ateste faptul că permite ieșirea din țară a copilului. Din cauza răpirilor de copii petrecute între soți aflați în mijlocul unei lupte pentru custodia copilului este posibil să ai probleme la graniță dacă nu prezinți această procură făcută la notar. De asemenea, dacă vei trimite copiii în vacanță cu bunicii este necesar să aibă procură de la ambii părinți. Nu este solicitată întotdeauna la graniță, dar este bine să o ai.
-
Ai grijă de siguranța copilului tău! Aici mă refer la faptul că este absolut obligatoriu să folosiți scaunul-auto sau scoica de fiecare dată când circulați cu copiii – nu faceți niciodată excepții de la regulă (știu personal despre tragedii în care părinții și-au pierdut copilul în accidente de mașină minore din cauza asta). În plus, trebuie să vă asigurați și în cazul în care copilul se pierde (e foarte ușor, credeți–mă, să–ți scape din mână un copil de 2 ani și să se piardă în mulțimea de pe o promenadă – nu vreți să știți ce simți în acele momente!) mai ales dacă te afli într-o țară străină și nimeni nu înțelege limba în care copilul poate că știe să–și spune numele. Deci folosiți fără regrete lesa de mânuță, iar la copiii mai mari brățară sau colanul de identificare. Există sisteme bine puse la punct și în România pe care le puteți cumpără ca să vă păziți de emoția căutării celui mic. Tot aici includ și faptul că este necesar să vă informați despre numărul de urgență aferent fiecărei destinații unde mergeți – diferă de la țară la țară) și mai ales să vă știți drepturile în ceea ce privește asigurarea medicală (în UE există o legislație, în State altă) pentru a nu avea surprize dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale pentru copiii.
-
Păziți copilul de soare și căldură! Folosiți cu religiozitate crema antisolară specială pentru pielea copilului, pălăria și haine cu ecran solar (sau pur și simplu haine de protecție) și nu-l expuneți excesiv la soare (mai ales bebelușii) – arsurile solare din copilările cresc cel mai mult riscul apariției cancerului de piele la vârsta adultă. Deasmenea, aveți grijă să nu lăsați copiii în mașina încinsă nici măcar 10 minute cât faceți cumpărături – pericolul de șoc termic este mare.
-
Lăsați copiii să aibă vacanță! Este ideal să mențineți pe cât posibil programul de acasă pentru copii, însă nu vă dați peste cap dacă copilul își schimbă spontan ritmul de viață pe durata vacanței (poate doarme mai mult sau la alte ore, sau mănâncă altfel); este firesc ca și cel mic să reacționeze la schimbarea de peisaj și împrejurări. Deasmenea, în ceea ce privește copiii mai mari, nu îi suprasolicitați cu activități structurate (cursuri de sport, creativitate etc.) Este bine să aibă activități educative, însă este necesar să aibă și timp de voie în care să afle singuri cum să-și ocupe timpul în mod plăcut.
-
Nu subestimați puterea de înțelegere a copiilor! E bine să încercați să le explicați ce înseamnă vacanța (cum stă treaba cu plecatul în altă parte), că acolo facem alte chestii decât facem acasă și că la un moment dat ne întoarcem acasă. Dacă nu încercăm măcar să le explicăm aceste concepte copiii vor fi confuzi mai ales la întoarcerea acasă.
-
Încercați să plecați cu ajutoare! Mai ales când copiii sunt mici este bine să plecați în vacanță fie însoțiți de bunici sau alte neamuri sau împreună cu alte familii cu copii. Așa puteți să jonglați cu responsabilitățile supravegherii copiilor și mai ales, puteți avea măcar o după–amiaza dedicată exclusiv cuplului – și voi și ei. Evident, trebuie să fie persoane de încredere care să fie informate despre orice nevoi deosebite au copiii voștri.
-
Bucurați–vă de vacanță alături de copii! Vacanța trebuie să fie plăcută, odihnitoare și distractivă în egală măsură indiferent de vârsta copiilor. Evident, nu va fi întotdeauna așa – vor fi zile în care vă veți dori cu ardoare rutina de acasă deoarece acolo puteați să vă descurcați mai ușor cu copiii – însă vor fi zi zile când vă veți bucura cot la cot cu ei de minunea de a (re)descoperi locuri și senzații noi. Credeți–mă pe cuvânt!