Proaspăt întoarsă dintr-o vacanță cu familia am fost îndemnată, pe jumătate în glumă, ca, acum când am ajuns acasă, să mă odihnesc și eu. Adevărul este că nu m-am dus niciodată în vacanță ca să mă odihnesc, ci mai degrabă ca să obosesc făcând alte activități decât cele de acasă și mai ales pentru a avea luxul spontaneității de a decide dacă într-o zi lenevim sau pornim în aventuri.
Însă plăcerea de a-i vedea pe cei mici bucurându-se de vacanță merită cu siguranță scăderea gradului de spontaneitate. Aș vrea să vă împărtășesc câteva principii de care ar trebui să ținem cont ca să ne putem bucura în voie, și noi, și copiii, de vacanța de vară:
- Nu există nici un motiv pentru care să aștepți ca cel mic să crească înainte de a pleca în vacanță, chiar și dacă vei călători cu avionul! Singurele destinații mai riscante pentru bebeluși sunt cele care prezintă riscuri speciale și pentru părinți: țări exotice cu maladii transmisibile, care necesită vaccinuri specifice.
- Învățați cum să vă purtați copiii, în baby sling sau alte variante! Este ușor să găsești stilul care ți se potrivește ție (includ și tăticii aici) și copilului tău. Acesta este modul de transport cel mai comod și mai plăcut pentru copiii mici, mai ales în vacanță.
- Pregătește din timp pașaportul copiilor! Conform legislației, toți minorii trebuie să aibă pașaport individual, inclusiv pentru călătoria în țări UE.
- Pregătește o procură dacă un singur părinte pleacă în vacanță cu copilul! Dacă cel mic va ieși din țară însoțit doar de un părinte, este necesar să ai o procură notarială de la celălalt părinte, care să ateste faptul că permite ieșirea din țară a copilului. De asemenea, dacă vei trimite copiii în vacanță cu bunicii este necesară o procură semnată de ambii părinți.
- Ai grijă de siguranța copilului tău! Este absolut obligatoriu să folosiți scaunul auto sau scoica de fiecare dată când circulați cu copiii în mașină. În plus, folosiți fără regrete lesa de mânuță, iar la copiii mai mari brățara sau colanul de identificare, pentru cazul în care copilul se pierde în aglomerație. Este necesar să vă informați despre numărul de urgență aferent fiecărei destinații unde mergeți (112 în țările UE) și mai ales să vă știți drepturile în ceea ce privește asigurarea medicală, pentru a nu avea surprize dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale pentru copii.
- Păziți copilul de soare și căldură! Folosiți crema de protecție solară specială pentru copii, pălăria și haine de protecție, și nu expuneți copilul excesiv la soare. Nu lăsați copiii în mașina încinsă nici măcar 10 minute, cât faceți cumpărături – pericolul de șoc termic este mare.
- Lăsați copiii să aibă vacanță! Este ideal să mențineți pe cât posibil programul de acasă, însă nu vă faceți probleme dacă cel mic își schimbă spontan ritmul de viață pe durata sejurului; este firesc să reacționeze la schimbarea de peisaj și împrejurări. În ceea ce privește copiii mai mari, nu îi suprasolicitați, ei trebuie să aibă și timp de voie.
- Nu subestimați puterea de înțelegere a copiilor! E bine să încercați să le explicați ce înseamnă vacanță, că acolo facem alte lucruri decât facem acasă și că la un moment dat ne întoarcem. Altfel, copiii vor fi confuzi, mai ales la întoarcerea acasă.
- Încercați să plecați cu ajutoare! Mai ales când copiii sunt mici, este bine să plecați în vacanță fie însoțiți de bunici sau rude, fie împreună cu alte familii cu copii. Așa puteți împărți responsabilitățile supravegherii copiilor și mai ales puteți avea măcar o după-amiază doar pentru voi.
- Bucurați-vă de vacanță!