A fi părinte nu e ușor. De multe ori suntem puși în fața unor decizii deloc simple, fără a fi vreodată absolut siguri că vom face alegerea corectă. În viață nu există garanții și ca părinte trebuie să accepți asta.
Știu că din ce în ce mai mulți părinți își pun întrebări legate de vaccinare și siguranța imunizarii. Eu mi-am vaccinat ambii copii și îi voi vaccina în continuare cu toate vaccinurile incluse în Planul Național de Imunizare, dar și cu câteva vaccinuri opționale, precum cel anti-gripal și împotriva HPV. Cred cu convingere că vaccinarea, alături de igiena personală și antibiotice, reprezintă cei mai importanți factori de progres în sănătate din istorie, responsabile de creșterea speranței de viață la naștere a copiilor și a mamelor, precum și de îmbunătățirea calității vieții pentru noi toți.
Avem, în calitate de părinți responsabili, datoria să fim la curent cu informațiile corecte și să le discernem de dezinformările fără o bază științifică reală. Așadar, pornind de la această premisă, vă rog să aveți încredere în medicii voștri de familie și pediatri când vă spun că:
- Vaccinarea este o măsură eficientă și sigură de prevenire a unor boli ce pot lua forme grave, uneori mutilante sau fatale. Chiar și bolile considerate în mod popular ”ușoare” pot lua forme care ucid.
- Vaccinurile sunt sigure. Sunt cele mai testate, controlate și verificate produse din industria farmaceutică.
- Pentru a fi eficiente, vaccinurile trebuie făcute în anumite perioade și într-o anumită ordine. Dacă nu respectăm calendarul, atunci protecția pe care o asigură scade.
- Vaccinurile asigură un grad mare de protecție împotriva bolilor cărora sunt destinate, dar nu 100%. Însă chiar și când vaccinurile nu asigura 100% protecție și copilul contractează o boală pentru care a fost vaccinat, el va face o formă ușoară, care nu îi va pune viața în pericol.
- Există cazuri particulare, rare, când medicul neonatolog sau pediatrul poate modifica acest calendar de imunizare pentru un copil dacă acesta prezintă anumite afecțiuni. Dar decizia de a modifica acest calendar o poate lua numai un medic specialist.
- Vaccinurile, ca orice alt produs extern (lichid sau aliment) pot avea efecte secundare, dar acestea sunt foarte rare. S-a dovedit că NU există nicio legătură între vaccinuri și autism, intoleranțe alimentare sau sindrom hemolitic uremic. Aceste afecțiuni nu sunt provocate de vaccinuri. Riscurile reale ale vaccinării sunt mult mai mici decât riscurile la care sunt expuși copiii nevaccinați.
- Vaccinarea este, mai mult ca niciodată, necesară pentru protecția sănătății copiilor noștri într-o lume cu liberă circulație și granițe deschise (inclusiv către zone cu focare active de boli grave, ca poliomielita).
Vaccinurile salvează vieți
În încheiere, iată o poză cu băieții mei și bunicul lor, a cărui poveste a fost decisivă pentru decizia mea de a-mi vaccina copiii. Socrul meu a crescut la țară, fiind cel mai mic dintre cei șase frați. Părinții lui erau oameni simpli, țărani. În 1962, campania de vaccinare împotriva poliomielitei a ajuns și la ei în sat. Mama lor și-a încolonat cei șase copii și i-a dus la dispensar să-i vaccineze. Când i-a venit rândul, medicul i-a spus că mai are doar cinci doze și a pus-o să aleagă care copil va rămâne nevaccinat. Deși pe cel mic îl iubea cel mai mult, știa, cu înțelepciunea tristă a țărăncii care mai pierduse copii, că cei mai mici sunt oricum cei mai vulnerabili. Așa că l-a scos din rând pe mezin și i-a vaccinat pe cei cinci frați mai mari. După nici șase luni Fănică al ei a făcut poliomielită, o boală care l-a lăsat șchiop pe viață. Avea doi ani, exact ca și mezinul meu din poză. Mama lui nu și-a iertat-o niciodată, deși știa că nu avusese de ales.
Să ne bucurăm deci că astăzi avem vaccinuri moderne și sigure pe gratis. Să ne bucurăm că nu trebuie să alegem pe care dintre copiii noștri să îi sacrificăm. Să îi apărăm de boli care i-ar putea ucide sau mutila. Să ne vaccinăm deci copiii.
https://www.facebook.com/sanda.foldi/posts/1118195664926571?pnref=story&refid=52