Interzicerea avortului batjocoreste cumplit miracolul nașterii unui copil

I

Sunt mamă. Susțin mamele și copiii din România prin toate organizațiile pe care le-am creat și cele în care sunt implicată. Am copii. Am simțit magia maternității, cu vârf și îndesat. Și susțin, fără nicio dilemă morală, dreptul oricărei femei de a nu deveni un animal de prăsilă împotrivă voinței ei. Și vreau să cred că orice femeie care a trecut prin experiența maternității nu poate să susțină altceva. Dragilor, noi, noi care înțelegem ce înseamnă să fii mamă, NOI trebuie să ne ridicăm și să nu permitem nimănui să transforme minunea maternității într-o sentință la chin și nefericire!

Să obligi o femeie să nască un copil pe care nu îl dorește este o încălcare din cele mai grave ale drepturilor omului. Un viol din cele mai sinistre. O abominație prin care România a trecut plătind un preț în sânge uriaș. Decretul ceaușist, emanat de visele faraonice de spor demografic ale iubitului conducător, a împins peste 10.000 de femei în mormânt înainte de vreme și mii de oameni de pe lângă ele în închisori. Au transformat românca în vită. Dar românca nu era vită și se răzvrătea împotriva nedreptății. Și în răzvrătirea ei, cauta disperată o scăpare. Și, cu toate că nu asta își dorea, singura scăpare pe care o găsea era o moarte chinuitoare, în hemoragie sau septicemie, pe o masă insalubră de bucătărie sau într-un pat de spital cu iz de pușcărie.

Asta se întâmpla acum aproape jumate de secol într-o Românie comunistă ruptă de restul Europei. Ceea ce face cu atât mai incredibil faptul că se întâmplă și azi, în 2020, într-o Polonie democratică și parte a Uniunii Europene. Polonia a pus cizma pe viața polonezelor și a interzis întreruperea de sarcină. O inițiativă a Bisericii Catolice poloneze, împinsă cu sete zelotă de aripa conservatorilor și a naționaliștilor. Societatea civilă a răspuns cu proteste și revolte de stradă, așa cum era de așteptat. Uniunea Europeană tace mâlc deocamdată deși te-ai aștepta să impună totuși respectarea dreptului femeilor de a nu fi deveni animale de prasilă împotriva voinței lor.

O scenă m-a impresionat mult: deputate centriste și de stânga din Parlamentul polonez strânse la tribună în semn de protest și de solidaritate cu polonezele din stradă iar colegii lor deputați prinși într-un lanț uman în jurul lor pentru a le proteja de furia colegilor conservatori care susțin interzicerea avortului.

Da, polonezele au nevoie de susținerea bărbaților din jurul lor să facă lanț uman și să spună un NU hotărât acestei abominații. Și da, Polonia are nevoie de celelalte state democratice ale lumii să facă lanț uman în jurul acestui drept fundamental al omului-femeie.

Nu vă amăgiți că nu ne afectează pe noi în România ce se întâmplă în Polonia. Ne afectează! Rețeaua de politicieni conservatori, naționaliști și extremiști religioși este o caracatiță care are tentacule întinse în toate țările Europene, își trage putere și din SUA și din Rusia și a găsit teren fertil în țările din estul Europei pentru a vâna și suprima toate drepturile câștigate cu greu pentru a putea să dispunem de corpurile și viețile noastre. Și dacă își vor face mendrele în Polonia vor căpăta forță și curaj să repete fapta ”de vitejie” și în România, unde deja am respins câteva asalturi.

Sunt mamă și susțin femeile din Polonia în lupta lor să nu devină mame decât atunci când decid ele. Orice altceva ar batjocori cumplit miracolul nașterii unui copil.

#Varsoviaefemeie

Foto: Sculptura „Family” de Patricia Piccini

About the author

Ana Maita

Add comment

Ana Maita

Ținem legătura

Dacă vrei să vezi ce mai scriu, care sunt informațiile pe care le citesc și le împărtășesc, te aștept pe paginile și conturile mele din rețelele sociale: