10 reguli de fier pentru femeile care schimbă lumea

1

Fii convinsă că poți schimbă lumea

Mă numesc Ana Măiță și sunt activist civic de 8 ani. Numele meu este necunoscut multora, dar dacă trăiești în România atunci, cu certitudine simți, în fiecare zi, pe propria piele, rezultatele muncii mele. Știu că pare incredibil, dar da, și în România o femeie hotărâtă poate face o schimbare care să atingă viețile tuturor celorlalți, fără să fie parlamentar, ministru sau vedetă.

Dacă ești femeie și urmează să ai un copil, atunci cu siguranță experiență ta la naștere va fi un pic mai bună decât a femeilor care nășteau acum 8 ani. Doctorii te vor trata cu mai multă empatie, te vor întreba dacă dorești să alăptezi, dacă ai un Plan de Naștere, dacă vrei să ai partenerul alături de ține la naștere. Asta pentru că acum 8 ani la nașterea copiilor mei am ales să îmi asum un risc personal și să pun pe agenda publică, într-un mod spectaculos, ce nu mai putea fi ignorat, dreptul femeii de a avea o experiență decentă la naștere.

Te uiți la TV sau asculți radio? De anul trecut nu ai încotro decât să afli că alăptarea este cel mai bun mod de a hrăni un bebeluș în primele 6 luni de viață. Am reușit, cu multă muncă și insistență, să conving Consiliul Național al Audiovizualului că toată România trebuie să audă acest mesaj de interes public dacă vrem să avem copii sănătoși în prezent și în viitor.

Dacă ești mama, atunci află că beneficiezi de unul dintre cele mai generoase concedii de creștere de copilului din Europa și din lume. Asta pentru că timp de 4 ani am protestat cu bebelușii în stradă, am scris nenumărate petiții, am acționat în instanța statul, am participat la nenumărate dezbateri publice și consultări și am reușit să convingem Ministerul Muncii că părinții din România au nevoie de suport în primii ani de viață ai copilului.

Circuli pe jos sau cu mășînă în România? Din 2013 circuli în mai mare siguranță, fără să te temi că ai putea fi atacat de maidanezi sau fără a-ți sări un maidanez în făță mășinii, pentru că nu am dormit și am luptat pentru a convinge Parlamentul să voteze o lege prin care primăriile sunt obligate să strângă toți maidanezii de pe străzi.

Nu te aștepta să îți ceară lumea autografe pe stradă

Câteodată, vei primi mesaje de mulțumire, declarații de admirație, poate chiar cuvinte emoționante despre cum ai schimbat în bine viață unui străin. Nu le aștepta însă. Lasă-le să vină de la sine și răspunde-le întotdeauna. Te vor încarcă cu energie că să treci cu bine prin momentele grele, descurajatoare.

Pregătește-te să fi detestat. Nu lasă asta să te oprească!

Sigur, unele dintre aceste schimbări poate nu convin tuturor, dar eu și mulți alții că mine credem că ele fac din România o țară mai civilizată, mai sigură, mai sănătoasă. O țară mai asemănătoare cu țările în care mulți dintre români au ales să trăiască, părăsind România.

Unele dintre schimbările pe care le-am generat au stârnit dezbateri aprinse și controverse pline de vitriol. Am devenit țintă unor indivizi și grupări ale căror afaceri le deranjăm grav. La adresa mea au curs injurii, denigrări, calomnii și chiar amenințări. Am făcut uz de lege pentru a mă proteja. Și am înțeles că, dacă aveam vreun dubiu în legătură cu impactul muncii mele, prin aceste reacții primeam confirmarea că ceea ce fac chiar modelează realitatea românească. Cu cât țipau mai tare detractorii, cu atât mai sigură deveneam în muncă mea. A fost o lecție grea însă extrem de utilă.

Ia decizia să faci tu ceea ce te-ai fi așteptat să facă alții

Pentru mine a fost de ajuns să devin mama că să înțeleg că România are nevoie de schimbări. Și cum nimeni nu părea să facă nimic acolo unde eu simțeam necesitatea schimbării, am decis să devin eu acel ”cineva” pe care se pare că îl așteaptă, în general, românii că să acționeze pentru ei.

A fost greu? Da. Și încă este. De ce o fac? O fac pentru că iubesc România, pentru că am avut luxul să nu fiu forțată de o părăsesc și pentru că am avut curajul să cred că pot face schimbările în bine pentru că băieții mei să trăiască într-o Românie mai bună. Cred cu pasiune că România poate deveni o țară în care să vrei să te muți, nu din care vrei să pleci.

Donează timpul și disponiblitatea ta. Sunt mult mai valoroase decât donația de 2 euro.

Prețul plătit a fost și este mare – activismul nu e o slujba de la 9 la 5. Și din păcate prețul acesta a fost plătit nu numai de mine, dar și de soțul meu, de copii, de familie și de prieteni. Timpul este cea mai valoroasă resursă pe care o avem, fiecare dintre noi. Am investit mult timp în muncă de activist, iar asta s-a văzut. Deși mi-am alăptat ambii copii peste 2 ani, în timpul celor mai intense proiecte ale mele soțul meu le-a fost și mama și tată.

Din anul 2012, anul când am pus pe picioare Fundația Crucea Albă și am strâns fonduri pentru primul centru de sănătate maternă nu-mi amintesc nimic cu excepția faptului că am făcut o arsura pe obraz de la orele nesfârșite pe care le-am petrecut cu mobilul la ureche și că Google mi-a cerut bani pentru serviciul de email deoarece judecase, după numărul enorm de emailuri trimise, că sunt companie, nicidecum persoană privată.

Implică-te în cauze în care crezi cu adevărat

Am ales cauze în care am crezut – și am crezut cu putere în ele pentru că mi-au atins personal viață. Atunci când decizi să dai din timpul și din resursele tale de orice fel, fă-o pentru cauze în care crezi cu pasiune, subiecte care te moblizeaza emoțional și în slujba cărora nu vei simți oboseală. Fii pregătită însă să simți frustrare, fii gata să simți deznădejde dar nu te lasă. Crezul multora dintre cei care fac schimbări pe bune în România este ”Mor cu ei de gât!”. Nu sună deloc elegant, dar este benzină care te alimentează atunci când te afli în pericol să te doboare deznădejdea, oboseală, frustrarea sau lipsa de resurse.

E important ca, atunci când te lovești de o nedreptate care îți afectează ție viață, să te ridici și să faci ceva – iar lupta ta, cu siguranță, va afecta pozitiv și viețile altora. Nu e nevoie să fi lider, să faci gesturi mari – e nevoie doar să nu tolerezi nedreptarea, incompetentia sau indiferența și să faci ceva în legătură cu asta. Atât.

Nu te teme să începi cu puțin!

Cum am început eu? Cu un email către cele mai populare reviste glossy pentru femei în care sondam interesul redacțiilor pentru publicarea unui articol inedit despre nașterea la domiciliu. Una singură a răspuns pozitiv, iar ceea ce trebuia să fie un articol de maxim o pagină jumătate a devenit un material de 8 pagini, cel mai lung amplu publicat vreodată de revista respectivă. A fost cea mai preluată știre din online a verii anului 2010, iar eu primeam deja telefoane de la televiziuni. Ceea ce mă interesa însă erau telefoanele și mesajele de la femei ca și mine, care se regăseau complet în experiența mea și care mă întrebau timid dacă există vreo șansă să se schimbe ceva în sistem.

Aș fi putut rămâne la artificii de presă – aș fi făcut câteva interviuri și gata. Dar m-am folosit de interesul stârnit publicului pentru a lansa o asociație și pentru a începe să discut cu autoritățile despre schimbarea pe care și eu și multe alte femei o simțeam necesară. Dar da, totul a început cu un simplu email prin care doream să îmi împărtășesc povestea.

Caută oameni că ține, atrage-i de partea ta, împarte lupta și laurii victoriei cu ei

Faptele de vitejie civică enumerate mai sus au fost, evident, o muncă de echipa. Da, un lider natural va pune lucrurile în mișcare, dar nu va reuși niciodată de unul singur să facă lucruri mari. Echipa este cea mai valoroasă resursă după timpul și disponiblitatea proprie. Trâmbițându-mi cauzele cu insistență, oameni care gândeau ca mine m-au auzit și mi s-au alăturat. Cu unii lucrez încă de la început; alții s-au implicat meteoric. Tuturor le sunt recunoscătoare că au dat din timpul și din resursele lor că să facem bine împreună.

Am mai spus-o – oamenii, nu fondurile sunt cea mai prețioasă resursă a oricărei cauze. Dacă vei reuși să atragi oameni de partea ta, fondurile nu vor mai juca un rol în succesul cauzei tale. Iar dacă ai o cauza dragă inimii tale implică-te acum. Nu sta pe gânduri, alege o organizație serioasă care are activități în zona ta de interes și contactează-i pentru a-ți oferi disponibilitatea. La vremea mea, nu există o organizație care să lupte pentru ceea ce aveam eu nevoie. Așa că am fost nevoită să creez eu prima organizație în acest domeniu. Altfel, m-aș fi dus bucuroasă să voluntariez pentru cauza mea.

Ai deja o organizație și vrei să faci lucruri mari? Apropie-te de alte organizații cu obiective similare și lucrați împreună! În domeniul ONG nu ar trebui să existe competiție, ci doar colaborare. Deși trebuie să recunosc cu tristețe că în cultură civică românească există multă competiție și teritorialitate pe unele cauze…

Tu ești cel mai mare sponsor pentru cauza ta

Atunci când cauți resurse pentru cauza ta poate fi frustrant să constați cât de puțin dispuși sunt românii să doneze bani. Și eu am simțit asta cu toate că sunt un bun ”vânzător”, cu discurs și mână convingătoare. Binele, din păcate, este un produs extrem de greu de vândut. Mult mai ușor ar fi dacă ai vinde cosmetice sau tigăi minune. Așa că începe prin a investi tu tot ceea ce poți – timp și expertiză  – în cauza ta. Cuantifica-le cât poți de precis în bani și povestește tuturor cât și cum te implici în cauza în care crezi. Nu cere donații în bani altora decât după ce ai cerut timpul și expertiză lor. O strategie deșteaptă pe care am folosit-o cu succes a fost să inventariez tot ce am nevoie să cumpăr pentru cauza mea dacă aș dispune de bani apoi am cerut direct acele lucruri. Aveam avut nevoie de 200000 euro că să pun pe picioare Centrul de Sănătate Maternă, care a devenit ulterior prima Rețea Națională de Educație și Suport perinatal – nu am găsit niciun donator care să ne dea banii, dar am găsit donatori care ne-au dat mobilă, pardoseală, geamurile, lustrele și tot ce am fi cumpărat cu banii respectivi. Casa am pus-o eu la dispoziție, iar asta a transmis un mesaj extrem de puternic despre cât de tare credeam în acest proiect. Exemplul personal a funcționat și oamenii au investit alături de mine într-un proiect social deosebit, care ulterior s-a dezvoltat la nivel național și-a împătrit valoarea.

Profesionalizeaza-te – civismul e treaba serioasă!

Vrei să schimbi lumea? Învață temeinic cum să o faci pe toate căile legale. Meseria de cetățean responsabil și treaz civic începe de cele mai multe ori intempestiv, dar pentru a reuși să faci schimbări durabile e nevoie să mergi la școală. Activismul se învață și există resurse solide de formare pentru cei care înțeleg cât de important este să lucreze profesionist.

Când am decis să schimb ceva, entuziasmul inițial mi-a servit doar că să inițiez discuția despre schimbare. Că să reușesc însă să fac schimbări am învățat mult despre intervenția civică, despre legislație, despre advocacy, despre inovație socială. Domeniul implicării civice este unul foarte fluid, mai ales într-o lume aflată în rapidă transformare substanțială din punct de vedere social, politic și economic.

Undeva în acest parcurs, am realizat că lumea în care vor trăi copiii mei ca adulți va fi extrem de diferită de lumea în care trăim noi acum și că muncă mea trebuie să fie mereu ancorată în ideea că aproape nimic din ceea ce este acum nu va avea vreo importantă pentru copilul meu în 30 de ani. Personal, fac un exercițiu de imaginație: îmi închipui băieții mei, adulți, poate chiar albiti la tâmple, atunci când trebuie să plătească o banală factură. Cum i-ar trata România în realitatea lor adultă? Se vor lovi oare de aceleași probleme, uneori absurde, de care ne lovim și noi azi? Sper că nu și, mai mult, îndrăznesc să cred că nu va fi așa și datorită faptului că eu personal, m-am îngrijit să nu fie așa. Am iluzia că ei nu vor avea niciun fel de probleme? Nu. Vor avea probleme, însă unele pe care noi nici nu le concepem azi. Iar poate cel mai important scop al implicării mele civice este să le arăt copiilor mei că ei pot rezolva problemele societății în care trăiesc și că este datoria lor să încerce să o facă.

About the author

Ana Maita

Add comment

Ana Maita

Ținem legătura

Dacă vrei să vezi ce mai scriu, care sunt informațiile pe care le citesc și le împărtășesc, te aștept pe paginile și conturile mele din rețelele sociale: