Lipsa de creșe face victime. La propriu

L

„Mă bate, dă în mine ca într-un animal…

Mă jignește, de față cu copilul…

Știu, trebuie să plec…sau să îi fac ordin să plece el…

Dar ce fac eu cu copilul? E mic, nu pot merge la muncă să îmi iau o chirie…cu cine să îl las? La creșă nu sunt locuri că am întrebat…Nu am pe nimeni aici că am venit după el când ne-am luat…Nu pot munci că nu am cu cine să îl las pe ăsta micul.”

Aud asta de zeci de ori pe lună când răspund la telefonul de la Asociația Mame Pentru Mame unor mame care au atins pragul disperării de a realiza că nu mai trebuie să stea într-o relație abuzivă, dar că nu pot ieși din relație din cauză că nu au unde să își lase copiii mici pentru a putea munci ca să supraviețuiască și ele și copiii.

Atunci când primesc telefoane de la mame abuzate, în ciuda sfaturilor mele și de multe ori a propriei lor convingeri că a sta cu un bărbat care te bate și te umilește regulat nu se poate numi viață, cea mai frecventă piedică în calea unei femei disperate să scape, să se salveze, e grija pentru copiii ei și pt ziua de mâine. Preferă să ia bătaia de rutină decât să plece și să realizeze că, având un copil mic pentru care nu există loc la creșă sau grădiniță, nu poate munci că să se întrețină.

Lipsa de creșe și grădinițe în România nu e numai un inconvenient, e un instrument de pauperizare și de vulnerabilizare a femeilor, mai ales a celor care se află în relații abuzive. Lipsa de creșe și grădinițe le face pe acestea să rămană în situații de risc, sub același acoperiș cu bărbați violenți. Pe scurt, lipsa de creșe și grădinite ucide femei și traumatizează copii pe viață.

Viața cere soluții practice, nu numai discursuri de îmbărbătare. Avem nevoie de creșe că să trăim. De multe ori, în sensul cel mai brut al cuvântului.

About the author

Add comment

By Ana M

Ana M

Ținem legătura

Dacă vrei să vezi ce mai scriu, care sunt informațiile pe care le citesc și le împărtășesc, te aștept pe paginile și conturile mele din rețelele sociale: